Aby maksymalnie utrwalić efekt wybielenia zębów zaleca się przestrzeganie tzw. „białej diety”, która polega na spożywaniu jedynie niebarwiących pokarmów i napojów. Do 2 godzin po wybielaniu – nie można jeść, dozwolone jest picie wyłącznie wody mineralnej. Do 7 dni po wybielaniu należy zrezygnować z pokarmów jak i płynów, mających tendencję do barwienia np. kawa, herbata, soki, czerwone wino, buraki itp- szkliwo zębów w tym okresie jest częściowo odwodnione i narażone na ponowne wchłonięcie barwników.

  • W przypadku pacjentów, którzy wybrali wybielanie zębów metodą nakładkową (w domu) – powinni przestrzegać „białą dietę” pomiędzy wszystkimi sesjami wybielania oraz 72 godziny po zakończeniu ostatniej.
  • Do 14 dni od zabiegu wybielania zaleca się stosowanie do mycia zębów łagodnej pasty wybielającej, pamiętając o właściwej metodzie szczotkowania. A płyn do płukania jamy ustnej nie powinien zawierać innych barwników niż niebieski, ponieważ inny odcień może „farbować” zęby.
  • Pacjent powinien unikać nagłych zmian temperatury spożywanych pokarmów.
  • Nie wolno palić papierosów – może to spowodować przebarwienia na świeżo wybielonych zębach. Dodatkowym zagrożeniem są wolne rodniki z rozpadu nadtlenków wybielających, które wzmagają działanie rakotwórcze papierosów. Palenie drastycznie skraca czas utrzymania się efektu wybielania, bo przyspiesza odkładanie się osadu, przebarwia szkliwo oraz sprzyja powstawaniu kamienia nazębnego.
  • Aby utrzymać efekt wybielenia zębów na dłużej, pacjenci powinni zgłaszać się na wizyty kontrolne u higienistki na skaling i piaskowanie oraz wykonywać wybielanie przypominające u stomatologa lub samodzielnie przy użyciu szyn wybielających.
  • Wymianę starych, nieestetycznych wypełnień, odbudowy zębów kompozytem oraz wykonanie porcelanowych koronodkładamy na okres dwóch tygodni po zakończeniu zabiegu. W tym czasie stabilizuje się kolor naszych zębów, co umożliwia dobranie idealnego odcienia nowych wypełnień.
  • Trzeba pamiętać, że po wybielaniu może wystąpić nadwrażliwość – zaleca się wtedy używanie specjalistycznej pasty do znoszenia nadwrażliwości.

„Biała dieta” 

Czego nie wolno jeść:

  • płyny ciepłe i zimne (min. kawa, herbata, soki, czerwone wino)
  • owoce (min. jagody, porzeczki, borówki, wiśnie)
  • warzywa (min. pomidor, papryka, marchewka, czerwona kapusta)
  • sery żółte a także twarogowe zawierające przyprawy
  • zupy (min. barszcz czerwony)
  • czekolada oraz produkty, które w swoim składzie mają kakao
  • przyprawy (min. curry, papryka, cynamon, kurkuma)
  • ciemne sosy (min. pieczeniowy, pomidorowy)
  • wędlina (jedynie można jeść drób)

 

Co można jeść:

  • nabiał (min. sery twarogowe, jogurt, mleko, ser kozi, mozzarella, maślanki naturalne)
  • napoje (woda oraz mleko)
  • owoce (banany)
  • warzywa białe i z małą ilością barwników (min. ziemniaki, biała kapusta, biała fasola, kalarepa)
  • warzywa bez skórki (bakłażan, cukinia, ogórek)
  • mięso drobiowe (indyk, kurczak)
  • ryby
  • owoce morza (krewetki)
  • ryż, kasza jaglana, kasza jęczmienna
  • produkty zbożowe (min. białe pieczywo, otręby owsiane, makaron)

Zapraszamy do kontaktu:

Tel. 603 887 203

mail: recepcja@ortholand.pl
Poniedziałek – Piątek 8:00 – 20:00
Sobota: 8:00 – 14:00