Aby maksymalnie utrwalić efekt wybielenia zębów zaleca się przestrzeganie tzw. „białej diety”, która polega na spożywaniu jedynie niebarwiących pokarmów i napojów. Do 2 godzin po wybielaniu – nie można jeść, dozwolone jest picie wyłącznie wody mineralnej. Do 7 dni po wybielaniu należy zrezygnować z pokarmów jak i płynów, mających tendencję do barwienia np. kawa, herbata, soki, czerwone wino, buraki itp- szkliwo zębów w tym okresie jest częściowo odwodnione i narażone na ponowne wchłonięcie barwników.
- W przypadku pacjentów, którzy wybrali wybielanie zębów metodą nakładkową (w domu) – powinni przestrzegać „białą dietę” pomiędzy wszystkimi sesjami wybielania oraz 72 godziny po zakończeniu ostatniej.
- Do 14 dni od zabiegu wybielania zaleca się stosowanie do mycia zębów łagodnej pasty wybielającej, pamiętając o właściwej metodzie szczotkowania. A płyn do płukania jamy ustnej nie powinien zawierać innych barwników niż niebieski, ponieważ inny odcień może „farbować” zęby.
- Pacjent powinien unikać nagłych zmian temperatury spożywanych pokarmów.
- Nie wolno palić papierosów – może to spowodować przebarwienia na świeżo wybielonych zębach. Dodatkowym zagrożeniem są wolne rodniki z rozpadu nadtlenków wybielających, które wzmagają działanie rakotwórcze papierosów. Palenie drastycznie skraca czas utrzymania się efektu wybielania, bo przyspiesza odkładanie się osadu, przebarwia szkliwo oraz sprzyja powstawaniu kamienia nazębnego.
- Aby utrzymać efekt wybielenia zębów na dłużej, pacjenci powinni zgłaszać się na wizyty kontrolne u higienistki na skaling i piaskowanie oraz wykonywać wybielanie przypominające u stomatologa lub samodzielnie przy użyciu szyn wybielających.
- Wymianę starych, nieestetycznych wypełnień, odbudowy zębów kompozytem oraz wykonanie porcelanowych koronodkładamy na okres dwóch tygodni po zakończeniu zabiegu. W tym czasie stabilizuje się kolor naszych zębów, co umożliwia dobranie idealnego odcienia nowych wypełnień.
- Trzeba pamiętać, że po wybielaniu może wystąpić nadwrażliwość – zaleca się wtedy używanie specjalistycznej pasty do znoszenia nadwrażliwości.
„Biała dieta”
Czego nie wolno jeść:
- płyny ciepłe i zimne (min. kawa, herbata, soki, czerwone wino)
- owoce (min. jagody, porzeczki, borówki, wiśnie)
- warzywa (min. pomidor, papryka, marchewka, czerwona kapusta)
- sery żółte a także twarogowe zawierające przyprawy
- zupy (min. barszcz czerwony)
- czekolada oraz produkty, które w swoim składzie mają kakao
- przyprawy (min. curry, papryka, cynamon, kurkuma)
- ciemne sosy (min. pieczeniowy, pomidorowy)
- wędlina (jedynie można jeść drób)
Co można jeść:
- nabiał (min. sery twarogowe, jogurt, mleko, ser kozi, mozzarella, maślanki naturalne)
- napoje (woda oraz mleko)
- owoce (banany)
- warzywa białe i z małą ilością barwników (min. ziemniaki, biała kapusta, biała fasola, kalarepa)
- warzywa bez skórki (bakłażan, cukinia, ogórek)
- mięso drobiowe (indyk, kurczak)
- ryby
- owoce morza (krewetki)
- ryż, kasza jaglana, kasza jęczmienna
- produkty zbożowe (min. białe pieczywo, otręby owsiane, makaron)
Zapraszamy do kontaktu:
mail: recepcja@ortholand.pl
Poniedziałek – Piątek 8:00 – 20:00
Sobota: 8:00 – 14:00
Najnowsze komentarze